Bloggere beriker lokalavisene

(Oslo 19.06.16) Hamar Arbeiderblad og Romerikes Blad øker innholdsproduksjonen ved bruk av bloggere og blogginnlegg. Bloggerne bidrar til høyere lesertall, men avisene har ulike tilnærminger til stoffinnhentingen.

Avisene merker godt hvordan blogginnlegg generer trafikk.

NÅ NYE LESERE

-Det lå mange tanker bak det å starte HA-bloggen, forteller Anne Ekornholmen, utviklingsredaktør i Hamar Arbeiderblad. Hun har jobbet fram prosjektet om egen bloggplattform i lokalavisen, som har vært live siden oktober 2015.

-I hovedsak handlet det om å nå nye lesere med stoff som vi ikke ville skrevet selv. Vi ville også knytte oss til folk som er gode til å skrive, og som har andre ideer enn vi har internt i redaksjonen. Alle har jo et nettverk, og en krets rundt seg, som kan bidra til gode saker som når nye lesegrupper, forklarer Ekornholmen.

FLERE TUSEN SIDEVISNINGER

Hun innrømmer at redaksjonen var usikre på hva de kunne sette seg som mål da de startet med prosjektet, og at det har vært «learning by doing» hele veien. Mottakelsen av HA-bloggen har hun ingenting å utsette på.

-Vi har jo hatt innlegg som har hatt fra 200 sidevisninger til 4000 sidevisninger, så det har vært veldig variert og mye bra, sier utviklingsredaktøren, som mener bloggen generer mye trafikk for avisen.

-Det er ingen tvil om at den gjør det, det ser vi jo på de daglige sidevisningene, forteller hun.

IKKE REDIGERT

HA har knyttet seg til nærmere 20 håndplukkede lokale bloggere, og antallet er stadig økende. Bloggerne skriver om forskjellige temaer, og får skrive nærmest uredigert.

-Sjefsredaktøren i avisen er også redaktør for bloggen, og de som skriver for oss skriver under på en kontrakt med han. De publiserer derfor direkte, og vi kontrollerer ikke alt som går ut. Allikevel sitter jeg med et ansvar om å sjekke at alt er kodet riktig og at det ser bra ut, for det er jo litt varierende hva de forskjellige bloggerne kan om sånt. Vi redigerer ingen innlegg, men har oversikt over hva som legges ut, forklarer Ekornholmen.

SATSER VIDERE

Utviklingsredaktøren legger ikke skjul på at interessen for HA-bloggen har vært varierende. Hun sitter nå med tre nye bloggere i stallen, som skal blogge om blant annet helse og mat, temaer som ennå ikke er å finne på bloggen.

-Det vi ser er at så fort vi starter med disse temaene merker vi at flere har lyst til å bidra med innlegg. Det er jo helt topp! Noen bloggere tar kontakt med oss, og noen kontakter vi selv. Jeg tenker at vi utvider og ser hva som skjer, sier Ekornholmen optimistisk.

STERKE HISTORIER

Romerikes Blad har valgt å bruke bloggere og deres innlegg på en mer redaksjonell måte, og tråler blogg.no etter lokale historier og ytringer hver dag.

-Da jeg kom til RB hadde man innledet et slags bloggforhold allerede, og jeg kom som ganske fordomsfull og tenkte at dette bare var rosabloggere, sier Magne Storedal, som ble ansvarlig redaktør i 2013.

-Jeg tenkte at dette ikke var noe interessant for oss og vurderte om vi burde kvitte oss med det, men før jeg tok en beslutning satt jeg meg ned og begynte å lese det som ble skrevet. Da fikk jeg et helt motsatt syn på det, fordi det var mange interessante ytringer og sterke historier om levd liv, sier Storedal opprømt og legger til:

- Noen av de mest spektakulære historiene vi har fortalt om mennesker har vi plukket fra blogger.

RESERVEBENK FOR REDAKSJONEN

Han forteller at de bruker bloggere på flere måter, blant annet ved å finne ytringer som kan utvikles til nyhetssaker og ved å bruke ytringene som de er, og publisere de på rb.no.

-Folk forteller om ting som har skjedd i livet deres, om synspunkter de har, som vi gjennom å bruke journalistiske vinklinger forsterker og gjør interessante for leserne våre, forklarer redaktøren.

Storedal er utelukkende positiv til denne måten å bruke bloggeres innlegg på, og ser på dem som en reservebenk for redaksjonen. Sakene basert på bloggernes innlegg får mange klikk og gjør det veldig bra, men redaktøren syns det er mest interessant at bloggerne syns det er så gjevt.

-De syns at det å bli sett og anerkjent og vist fram er noe som er stort og viktig for dem. De svarer jo i stor grad med å omfavne det som har skjedd, forteller han.

LØFTER LOKALAVISENE

Storedal er ikke tvil om at denne måten å bruke lokale bloggere på er med på å genere trafikk i avisa.

-Det er det helt klart at det gjør. Det gir et annet kildegrunnlag som på mange måter er berikende for lokalavisen, sier redaktøren.

Blogginnleggene legges både på avisens nettside, og noen utvalgte kommer også på trykk. Storedal presiserer at det er svært lite som redigeres før det publiseres i deres kanaler.

-De vi tar inn som meninger kan det være vi redigerer i form av å rette opp skrivefeil. Vi vil jo ikke at det skal slå tilbake på bloggeren at vi har løftet de inn hos oss, også får leserne en hang up på skrivefeilene deres og ikke selve budskapet. Når vi opplever at vi må hjelpe dem litt så gjør vi det, men i det store og hele så gjør vi ikke så mye redigering på blogginnleggene, forklarer redaktøren.

BARE POSITIVT

Romerikes Blad har ingen formalisert avtale med de lokale bloggerne, men shopper i blogg-verdenen, som Storedal kaller det.

-Vi tar det vi syns er mest interessant til enhver tid, og vi har hatt hundrevis av saker og ytringer som er plukket fra blogg-verden de siste to årene, sier redaktøren, som ikke ser en eneste nedside ved at lokalaviser landet rundt bruker denne praksisen.

Det er bare oppsider, sier han.