Stoffutveksling med skolen

(Oslo 17.03.16) Når LilleStortinget konstitueres på Lillestrøm videregående skole denne uka, overføres dette direkte på RB.no.Skolen ordner med sendebil og elevene står for opptakene. På galleriet sitter både ekte stortingspolitikere og lokale kjentfolk.

Under åpningen denne uka deltok en stor delegasjon fra Bryne videregående skole, anført av Jærbladets redaktør Hilde Garlid for å hente med seg inspirasjon. De skal nemlig gå løs på prosjektet senere i år.

Rollespill og livedebatt 

Også redaktører fra Romerikes Blad overvar tirsdagens åpning.

Mens rollespillet pågår utover uka skal de følge opp med livedebatt fra mediehuset med blant annet tidligere «regjeringsmedlemmer».

Avis i skolen har vært initiativtaker og Romerikes Blad er samarbeidspartner med  Lillestrøm videregående skole om demokratiseringsprosjektet LilleStortinget på tredje året, noe som må sies å være en suksess. 

Rollespillet går over tre dager inkluderer 280 av skolens elever og er en del av samfunnsfagsopplæringen. Samtidig er mange elever fra Medier og kommunikasjon med og lager innhold til Romerikes Blad og rb.no, ikke minst en velprodusert live-stream som har blitt sett av cirka 1.250 personer. Det som sendes direkte på rb.no er blant annet den høytidelige åpningen, trontaledebatten, spørretimen og en timelang partilederdebatt der det er tradisjon at RBs politiske redaktør og fjorårets «statsminster» leder debatten mellom åtte partiledere.

-Det er imponerende hvordan elevene lever seg inn i rollene og hvor mye kunnskap de har om norsk politikk. Det er veldig givende å jobbe med så engasjert ungdom, sier politisk redaktør Lars MJ Hansen i RB som har vært med i prosjektet fra starten. Han trekker fram at samarbeidet er en vinn-vinn-situasjon: -Lillestortinget gir oss elevskapt innhold til papir og nett, og vi har en fruktbar utveksling som styrker rekrutteringen av flinke folk til RB. 

Avisen har i fjorårets A-fakta måling (leserens fornøydhet med RBs innhold) godt tak på målgruppen 15-30 år.

I tillegg har avisen tett samarbeid med flere av de videregående skolene i fylket og hoster skyggeredaksjon i tett samarbeid med Nannestad videregående.

– Skyggeredaksjon er en del jobb for redaksjonen som må stå for deskingen, men vi synes det gir en del bra stoff. LilleStortinget går selvsagt ikke helt av seg selv, men det er å karakterisere som lavthengende frukt for avisen, sier ansvarlig redaktør Magne Storedal, som ikke nøler med å anbefale andre avishus om å inngå tilsvarende samarbeid. 

Tre skoler og tre mediehus 

– Når lærerne på Bryne videregående sier at de går all inn i opplegget «LilleStortinget» fra høsten, da skal selvsagt Jærbladet være med og følge opp. Vi har også planer om å ta i bruk det flotte fjernsynsstudioet til den nye skolen, sier Hilde Garlid. 

Skolekonsulent Sigurd Sæthre i Avis i skolen sier dette er noe av det mest verdifulle og morsomste han har vært med på å få til i sine 30 år som skolekonsulent i Oslo og Akershus.

– Det går knapt ei uke uten at jeg ser spor av de tidligere «regjeringsmedlemmene» i media, flere av dem er blitt drevne samfunnsdebattanter. Ikke minst er det fint å se at skolen har blitt den skolen i fylket med desidert flest søkere. Det kommer mye godt ut av å bli omtalt i Romerikes Blad, sier han.

Når Jærbladet samarbeider med Bryne videregående skole om LilleStortinget, blir de tredje mediehus som satser på denne måten. Sunnmørsposten startet opp i fjor høst og der blir det rollespill på Fagerlia videregående skole i Ålesund.

Telefon fra storingets president

Det gikk ikke upåaktet hen at stortingspresident Olemic Thommesen ringte den eleven som fungerer som LilleStrotingets stortingspresident og de hadde en lengre samtale over telefon. Åpningstalen under LilleStortinget ble forøvrig holdt av Stortingets visepresident Line H. Hjemdal.